Wednesday, 28 November 2012

Pap Smear

 
  • merupakan suatu ujian untuk memeriksa kesihatan servik.
  • Ia boleh menyelamatkan nyawa anda
  • Ia adalah satu saringan untuk mengesan keadaan pra-kanser (sebelum terjadi) iaitu terdapat sel serviks luar biasa yang boleh mengakibatkan kanser.
  • Ia adalah sempena orang yang pertama menjumpai cara ini pada tahun 1940 iaitu DR. GEORGE PAPANICOLAOU.
  • Ia adalah satu prosidur yang mudah dimana sedikit sel diambil dari servik dan dihantar ke makmal untuk kajian.
  • Tidak perlu ubat atau bius.
  • Mengambil masa beberapa minit sahaja.
Adakah ujian itu menyakitkan?
  • Tidak menyakitkan.
  • Jika anda merasa tegang semasa prosidur dijalankan, anda mungkin rasa tidak selesa, cuba relak dan tarik nafas panjang.
Siapakah yang harus menjalani ujian tersebut?
Wanita berumur diantara 20 - 65 tahun, mereka yang pernah atau aktif dalam hubungan seksual.

Siapakah yang akan menjalankan ujian tersebut?
Doktor atau jururawat yang terlatih akan menjalankannya.

Apakah yang sebenar berlaku semasa ujian tersebut dilakukan?
  • Tanggalkan seluar dalam.
  • Berbaring di atas katil.
  • Doktor atau jururawat akan memasukkan alat kecil yang dinamakan spekulum ke dalam vagina dengan lembut supaya servik boleh dilihat.
  • Sejenis kayu 'wooden spatula' dan berus yang kecil 'cytobrush' dimasukkan ke dalam pangkal rahim (keseluruhan servik 360o) untuk mengambil sedikit sel.
  • Sampel ini disapu di atas slaid dan dihantar ke makmal untuk diperiksa di bawah mikroskopi dimana lapuran akan dibuat.
  • Ujian ini mengambil masa beberapa minit sahaja.
Apakah persediaan awal yang patut saya lakukan?
  • Ujian ini tidak dapat dijalankan semasa anda kedatangan haid.
  • Pastikan dapat tarikh temujanji sebelum atau selepas haid.
  • Waktu yang sesuai adalah pertengahan atau selepas 10 hari kitaran haid.
Bagaimana dengan hubungan seksual sebelum ujian?
  • Anda tidak digalakkan melakukan hubungan seks 24 jam sebelum ujian dijalankan kerana ia menyebabkan keputusan yang tidak tepat.
  • Jangan lakukan 'duoche' atau gunakan spermicid, perancang keluarga, kaedah halangan atau penggunaan jelly 'lubricant' 2 hari sebelum ujian dijalankan.
  • Bahan kimia yang terdapat dalam bahan tersebut mungkin boleh memberi kesan kepada kualiti sampel.
Bilakah saya mendapat keputusannya?
  • Bila anda melakukan ujian tersebut, anda akan diberitahu masa dan tempat untuk mendapatkan keputusan..
  • Biasanya dalam 3 minggu hingga 3 bulan bergantung kepada beban kerja makmal dan klinik tersebut.
Berapa kerap saya perlu membuat ujian Pap Smear?
  • Sekiranya anda berumur antara 20 - 65 tahun, pernah atau aktif dalam hubungan seksual, anda digalakkan untuk menjalani ujian ini setiap tahun selama 2 tahun.
  • Sekiranya keputusan itu negatif, anda digalakkan mengulangi setiap 3 tahun sekali.
Dimanakah saya boleh mendapatkan ujian tersebut?
  • Di semua klinik dan hospital kerajaan
  • Di klinik/hospital swasta
  • Federation of Family Planning Association Of Malaysia (FFPAM)
  • Lembaga Penduduk Perancang Keluarga Negara (LPPKN)
Apakah makna keputusan tersebut?
  • Keputusan yang normal bermaksud tiada keadaan luarbiasa atau masalah yang dikesan.
  • Keputusan yang luarbiasa bermaksud, anda dan anggota kesihatan perlu berunding untuk rawatan selanjutnya.
  • Keputusan luarbiasa adalah seperti berikut :
    • Kesan mikroorganisma atau virus (Jangkitan penyakit kelamin) boleh dikesan pada smear.
    • Sel-sel itu mungkin berubah akibat jangkitan (perubahan ini sementara dan setempat ('benign' - bukan menunjukkan kanser)
    • Sel-sel di servik mungkin menunjukkan perubahan seperti keadaan pra-kanser (sebelum berlaku kanser).
  • Apa yang patut dilakukan seterusnya :
    • Rawatan susulan
    • Ulangi ujian pap smear dalam 3-6 bulan
    • Jalani pemeriksaan kolposkopi
Apakah itu kolposkopi?
  • Satu alat diagnostik yang membolehkan doktor melihat saiz dan kawasan servik yang luarbiasa.
  • Ia adalah kaca pembesar yang membolehkan doktor melihat dengan jelas perubahan pada servik.
  • Alat ini tidak dimasukkan ke dalam tubuh badan.
  • Kurang menyakitkan.
  • Sesetengah orang merasa tidak selesa.
  • Sampel tisu biopsy mungkin diambil untuk ujian selanjutnya.
  • Kawasan itu mungkin dirawat dengan 'electro coagulation', 'laser' atau 'cryosurgery' untuk memusnahkan tisu-tisu yang terlibat.
Apakah persediaan awal yang patut saya lakukan?
  • Tidak boleh dilakukan semasa kedatangan haid.
  • Pastikan mendapat tarikh temujanji sebelum atau selepas haid.
  • Waktu yang sesuai ialah pertengahan atau selepas 10 hari kitaran haid.

alhamdulilah keputusan dari ujian yang daku telah lakukan di klinik kesihatan kerajaan baik, tiada masalah..seperti yang diceritakan di sana sini mengatakan sakit bagi daku tidaklah..cuma mungkin bergantung pada masing2..apa lagi cepat2 lah buat rawatan pap smear nie..Kesihatan diri amat penting..(nurse pesan buat ujian lagi lepas setahun..)

Tuesday, 27 November 2012

Swedish Meatballs with baked potato & vegetables

salah satu singnature series chef Zam yang terbaru...Swedish Meatballs with baked potato & vegetables pada yang gemar akan meatballs di Ikea tu tapi agak jauh nak ke sana boleh dapatkan produk ini..senang boleh di cari di pasaraya berdekatan ajer..
tak perlu bersusah payah cuma panaskan ajer dalam microwave beberapa minit dan siap untuk dihidangkan..


ini kami jadikan makan malam yang sangat mudah dan sedap...cuma pada daku lidah melayu nie yang sukakan kepedasan daku tambahkan sedikit serbuk lada hitam..tapi kalau untuk kanak2 hidangan ini dah memang sesuai...hanya 400 kalori per hidangan, sesuai jugak pada yang nak berdiet tu..meatballs nya lembut dan sayuran segar..sosnya pun sedap creamy...



makanan sejuk beku keluaran myChef ini sesuai bagi yang kesuntukan masa untuk masak....
salah satu hidangan dari pengeluar makanan sedia hidang iaitu....myChef...yang merupakan penaja bersama Masterchef Malaysia 2..

Nak Durian Crepe jugak...

di facebook dan blog merata orang menceritakan pasal Durian Crepe nie...puas jugak lah tanya teman sepejabat ader ker kengkawan diaorang jual tapi hampa ...oleh kerana tergugat dengan komen2 dan cerita sana sini mengenai kesedapan Durian crepe nie daku dan en hubby telah ke Ikano untuk mencari..dah macam mengidam pulak..huhuhu nasiblah daku ada en hubby yang sudi melayan kerenah wifenya nie..thanks sayang...sambung balik cerita huhuhu, kami sampai di Ikano lebih kurang 7.30 mlm sampai2 jer tgk kedai Sumptuous Desserts dah tutup..huhuhu ,cian kami dah ler datang dari Putrajaya (tapi sebenarnya petang tu kami dari Bangsar lepas hadiri satu program...)

adoi...mulut nie nak sangat merasa durian crepe nie, mana nak cari...last2 daku google durian crepe di putrajaya, jumpalah blog Efa Nur daku terus order 2 pack..dan tak puas hati jugak suruh hubby cari jugak kat Ikano nak jugak rasa...


ini yang ku beli dari Efa , RM 10 per packs
Yang papercup hitam tu beli kat Ikano kecik sikit,
nyummmy...pada  daku ngan en hubby yang di beli dari Efa lagi sedap sebabnya  krim dan duriannya sama banyak, kulitnya pun nipis..

 nak beli lagi..nak buat sendiri maleh rasanya,heheheee

Monday, 26 November 2012

Gulai Kering Pucuk Asam Gelugor

hari nie nak kongsi resepi orang kampung yang telah menjadi wajib ada setiap kali kalau balik time raya di kampung..en hubby pun dah minat gulai nie..siap request  suruh wifenya masak..
bila masak gulai nie mesti terkenang arwah ayah yang suka sangat lauk nie..
kalau ayah nak suruh mak masakan ayah akan sanggup tolong hiris daun nie..
Al Fatihah buat arwah ayah...
dah ler tak nak emo2 kita nak kongsi resepi kan
kalau kat rumah korang tu ada pokok gelugor dan tak tau nak buat apa boleh ler petik pucuknya yang lembut dan buat gulai nie..sedappp..rasanya lemak2 masam

Bahannya:

1 kilo ikan sardin/ pelaling/ kembung  atau ikan sungai kalau suka
Pucuk Asam Gelugor
Cili api 15-20 biji
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Santan dari 1 biji kelapa
Garam secukup rasa

 Caranya:

untuk  yang tak tau rupa daun gelugor (pinjam gambar dr blog  Hati Berdetik & Berbisik)

ini pinjam dari MD
ini adalah daun gelugor yang telah dihiris seperti bunga rampai , susun lapis demi lapisan selang seli dengan ikan.. letak mulanya daun dan penghabisan pun dengan daun..
letak santan , kemudian cili yang telah ditumbuk bersama kunyit
api perlahan dan sentiasa kacau kuahnya sahaja hingga betul2 masak santan sebab takut kuahnya jadi berketul2 , lagi satu jangan angkat ikan nanti hancur
siaplah gulai kering asam gelugor, cuma kurang kering sebab dah tak sabor  nak makan
ini orang lama buat yang betui2 kering

SELAMAT MENCUBA!!!!

Saturday, 24 November 2012

Ingin Menonton Masterchef Malaysia 2 secara LIVE??

anda semua ingin menonton  Masterchef Malaysia 2  secara LIVE depan mata??
apa kata sertai satu pertandingan yang dianjurkan oleh pihak MyChef yang senang dan sangat mudah...(MyChef antara penaja Masterchef Malaysia Musim Ke 2)




PRIZES

- lunch at Waroeng IGA, The Strand Encorp 

- 1 night stay at PJ Hilton (Executive room)

- viewing of Masterchef Malaysia final - live (subject to Astro Malaysia's 
arrangements)



- myChef products & autographed apron (copy from FB MyChef)


maklumat lanjut boleh layari di Facebook MyChef dan jangan lupa tolong like penyertaan tuan tanah sekali yer..tq...  KLIK SINI Entry 5 dan INI Entry 7

Friday, 23 November 2012

MySelera..Banyak Pilihan tempat makan yang Halal

Salam kengkawan semua,
pernah tak korang bergaduh2 manja ngan pasangan sebab tak tau nak makan di mana?
tak tau restoran apa yang terdekat dengan korang? 
tak tau nak pilih makanan mana yang sedap? 
was-was dengan restoran tu halal atau tidak? 

Myselera ada jawapannya, Myselera nie sebenarnya berkonsepkan review tentang makanan, restoran halal di Malaysia , untuk mengetahui lebih lanjut tentang  Myselera korang boleh klik di SINI dan jangan lupa like di  Myselera FB.di sini pun terdapat  pelbagai review dari blogger yang telah mencuba makanan di restoran yang terpilih dan yang dah diaorang pergi ...

Dengan ini terjawablah segala persoalan korang tadi kan...Kalau nak join untuk " ANDA MAKAN KAMI BAYAR" bersama Myselera pun boleh, cuma perlu layari  MySelera untuk mendapatkan maklumat lanjut...

Jadi apa di tunggu lagi jom cepat2 kita singgah dan jenguk ke MySelera...

kita layan gambar review dari blogger yang dah join  Myselera...

kredit to Delimazamrud



Thursday, 22 November 2012

Pelancaran Produk Baru MyChef

semalam daku telah dijemput bagi menghadiri majlis pelancaran produk baru MyChef 
sangat gumbira dan bebesar hari kerana telah dijemput untuk majlis seperti ini
majlisnye simple tapi meriah dan berjalan dengan lancar..
sangat seronok dapat jumpa dengan Chef2 seleberiti seperi Chef Zam , Chef Dato Ismail, Chef Florence dan Chef Ezani  mereka semuanya ramah dan mesra melayan kami.. 
yang best jugak sebab dapat jumpa dengan blogger2 yang lain..
daku nak share beberapa keping gambarsekitar majlis pelancaran makanan sedia hidang oleh  MyChef semalam di Restoran Rebung, Bangsar.

MC majlis Abg. K
antara tetamu yang hadiri para blogger, wartawan dan Fan Club Chef Ezani
CEO, Encik Fairuz  memberi sepatah dua kata sempena majlis pelancaran
Che Ezani, Chef Florence dan Chef Zam.. Chef Dato Ismail masa nie on the way dari perak
amik gambor sebagai ganti untuk Chef Mail
Launch Gimik..cucuk belon dengan chopstik
Chef Zam dah tak sabar nak cucuk
kesian Chef Florence melatah bila belon meletop...
suka betul Chef Zam kenakan Chef Florence..tergelak besar
Chef bersama produk baru mereka..
Chef ezani bersama Fans
Chef2 Bersama BOS MyChef.. Dato Seri  Effendi Norwawi dan Datin Seri Tiara Jacquelina
baru sahaja selesai sesi soal jawab bersama blogger dan wartawan...minum petang turut disediakan
terselit bergambar bersama Chef Zam yang sangat ceria
ini produk baru MyChef dari Chef Ezani Fettucine Marinara dan Sweet & Sour Fish with Steamed Rice 
Ini pula dari Chef Ismail,Ayam Percik Nogori... Chef Florence, Sambal Udang Petai dan Chef Zam Sweedish Meatball with baked potato & vegetables
sebelum balik sempat bergambar bersama Datin Seri..

terima kasih sekali lagi pada pihak MyChef yang sudi menjemput kami..

Sambal Mentarang

Minggu lepas daku dan family hubby  balik kampung sebelah keluarga en hubby di Perak...
on the way balik sini kitaorang singgah di Kuala Selangor untuk shopping Mentarang nie..hehehe
dah banyak kali masak..sedappp
ini daku kongsikan resepi ringkas kalau sapa2 yang tak tau nak masak apa dengan mentarang nie yer...
 

Bahannya mudah..ini untuk 2kg mentarang..2 kilo taklah banyak sangat sebab mentarang sama ngan spesies makanana laut yang bercengkerang yang lain..rasanya macam kerang jugak..

2 kilo mentarang yang direbus seketika dan dibuang cengkerangnya
2 ulas bawang kecil ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
1 batang serai diketuk
8-10 cili api ditumbuk
6-8 sudu cili kering yang telah dikisar /cili boh (ikut suka nak pedas atau tak)
1/2 bawang besar kuning di hiris
sedikit garam
sedikit gula
sedkit bahan perasa
minyak masak untuk menumis agak2lah yer

Caranya:

1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik bau
3. Kemudian masukkan cili kering tadi dan serai
4.Tumis hingga cili garing dan masukkan mentarang..kacau rata
5. Masukkan garam, gula dan bahan perasa...
6. Masukkan bawang besar tadi 
7. Kacau hingga sebati dan agak masak
8. Dan siap untuk dihidangkan...

deko2 atas sambal by en hubby..

Tuesday, 20 November 2012

PAVLOVA, APAM POLKADOT & COKLAT HOMEMADE



Pavlova 1 layer...tempahan kali kedua oleh K.Hawa..anak2 suka katanya

 apam polkadot doorgift untuk kenduri, tempahan dari Aime, ini kali ke 3 beliau order

coklat homemade doorgift untuk weeding cik Azie

3 biji kek coklat kukus yang ditempah oleh Hidir ..ini tempahan ke 4 dari Hidir, dan  1 biji oleh Wani

terima kasih kepada semua pelanggan yang sudi menempah dari SWEET SKA

Friday, 16 November 2012

Periuk La Gourmet Menjadi Milikku

sebulan lebih gak lah tunggu lepas jer nama di umum antara pemenang
 yang bestnya hadiah nie sebab inilah periuk yang mahal pernah daku ader..sebelum nie beli periuk pun setakat cap buaya ajer kan tak mampu nak beli mahal2 tapi tak sangka dapat hadiah nie plak..
bukan aper maknanya kena masak selalu lah yer jangan simpan dalam kotak jer..
kena cari menu untuk masak lepas nie...ini hadiah dari contest Maggie dari entri INI




Wednesday, 7 November 2012

WW: Ros di Taman Mertuaku












 gambar sebelum jam 6.45petang dan selepas hujan jam 8.30 malam
betapa indah ciptaan Allah s.w.t....gambar di ambil hanya dari laman mertuaku..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...