Tuesday, 6 March 2012

Spaghetti Olio Udang




SPAGHETTI OLIO UDANG
Bahan-Bahan
  • Spaghetti (direbus)
  • Bawang Putih (dicincang)
  • Cili Merah (dicincang)
  • Udang yang telah dikupas kulit..
  • Herba thyme (dicincang)..tak de yang segar, Ska pakai yang kering jer
  • Tomato Ceri
  • Air bikarbonat perisa lemon (Sprite)..tak ader time nie Ska tak guna pun
  • Serbuk Cili Kasar...stok kat rumah dah habis
  • Minyak Zaiton
  • Garam
  • Lada Benggala (tambah sendiri)

Cara Penyediaan
  • Dengan menggunakan kuali leper, panaskan sedikit minyak zaitun
  • Tumiskan bawang merah sehingga keperang-perangan
  • Campurkan cili merah dan herba thyme, selepas harum masukkan udang dan tomato ceri juga lada benggala
  • Kemudian masukkan spaghetti dan gaulkan sehingga rata
  • Masukkan serbuk cili, garam dan sedikit Sprite. Sedia untuk dihidang

*resepi nie Ska amik dari Chef Anis Nabilah masa rancangan Rasa-Rasa..sory chef saya ubah skit resepinya..
* yang tulisan warna hijau tu yang Ska ubah, yang lain semua dari chef

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...