Wednesday, 1 August 2012

Menu Berbuka Simple

menu yang ringkas untuk berbuka dan cukup untuk 2 3 orang makan
oleh kerana balik kerja pun agak lewat sampai rumah
jadi daku masak menu kegemaran  en hubby  nie..
biasanya mak mertua akan masak lauk nie untuk hubby bila balik kampung
jom kita tengok bahan-bahannya



Sotong Goreng Kunyit

bahan:

 sotong 10 ekor
 bawang kecil 2 ulas
 bawang putih 2 ulas
 bawang besar 1 biji
 cili api 4-5 biji
 cili besar merah 1biji
kunyit serbuk 1/2 sudu makan
sedikit minyak masak 
(biasanya daku guna minyak bunga matahari untuk menumis)
sedikit garam 

caranya:

tumis semua bawang dan cili hingga naik bau
kemudian masukkan sotong yang telah digaul bersama kunyit dan garam
kacau dan masukkan sedikit air 
biar agak sebati dan cukup rasa
(agak2 jangan biarkan sotong terlampau masak)
Siap!!!


&


Kailan Ikan Masin

bahan:

sayur kailan
ikan masin tenggiri jeruk 2 ketul
ikan masin gelama jeruk 2 potong
(banyaknye ikan masin..hehhee, boleh juga guna salah satu aje ikut suka citarasa masing2)
bawang putih 1 ulas
sos tiram 1 sudu
sedikit minyak masak
sedikit garam dan bahan perasa

caranya:

goreng ikan masin 
bila agak2 masak masukkan bawang putih 
kemudian letak sos tiram
kacau sebati masukkan kailan
masukkan sedikit air 
letak garam dan bahan perasa tadi
kacau sekejap kemudian siap untuk dihidangkan


Selamat mencuba menu ringkas ini..

17 comments:

  1. sotong... fav sgt tp lebey prefer sotong sambal... nyummehhhh he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pun kegemaran jugak tapi takut lambat sebab nak tumis cili

      Delete
  2. wahhh semua menu tu peberet ita ler...hehe

    ReplyDelete
  3. Kalau sotong ida suka tumis cilipadi je.. then air sotong tu keluar.. jadik lah kuah dia.. yumemeh!! hehehhee

    ReplyDelete
  4. Yang simple2 macam ni sedap, makan tambah nasi tiga kali, sal... :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hilang diet saya kalau macam tu..huhuhu sekarang pun diet dah on off,kesian hubby makan sorang2.(alasan)

      Delete
  5. perhhhhhhhhh! memang terbaik menu nih. tapi kan sal, saya tengok ini bukan menu simple..macam susah je kalau saya yang masak..heheheeh.(memanglah susah kalau tak pandai masak..huhhuhu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak simple lagi??? nanti saya cuba buatkn yer..hehehee

      Delete
  6. ermmm...dh seimbang tu...ermmm yummy...;)

    ReplyDelete
  7. sotong kunyit tu memang dh selalu masak time bulan x pose...itu menu habis modal bila saya dh x da idea nak masak..hehe

    ReplyDelete
  8. sal thanks for the resepi.. saya dah cube masak sotong tu, simple n mudah.. tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih jugak..makan simple2 bulan puasa lagi berselera sebenarnya kn

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...